Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

 Φύλλα εργασίας ( 1η διδακτική ώρα)

Φύλλο εργασίας κοινό για τις ομάδες

Μεταβείτε στον σύνδεσμο : https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/education/dokimes/enotita_a2/01.html


Επιλέξτε την ενότητα: Γλωσσικές Ποικιλίες

Επιλέξτε την κατηγορία: Κοινωνικές Διαφοροποιήσεις

Επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.arkas.gr/index.php/gr/3/old/old303.htm  και καταγράψτε στον κειμενογράφο το σχολιασμό σας για τους ήρωες που συνδιαλέγονται, τη σχέση τους, το σκοπό της επικοινωνίας τους, τον τύπο της επικοινωνιακής έκφρασης και τους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη γλωσσική εκφορά.

 

 


1ο Φύλλο εργασίας.

Να πλοηγηθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο.

Αφού μελετήσετε το παράδειγμα από την καθημερινή ομιλία να μεταγράψετε το κείμενο με τους εξής τρόπους;

Α) αντικαθιστώντας τους όρους του γλωσσικού κώδικα των νέων που σήμερα σας φαίνονται ξεπερασμένοι με εκείνους που θεωρείτε ότι είναι σημερινοί .

Β) αντικαθιστώντας τους όρους του γλωσσικού κώδικα των νέων με τις ανάλογες επεξηγήσεις των λέξεων και φράσεων που προτείνονται στο κείμενο ή που επιλέγετε οι ίδιοι.

Αφού πραγματοποιήσετε τις αλλαγές απαντήστε στις εξής ερωτήσεις:

-Τι διαπιστώνετε για τον πρόσκαιρο χαρακτήρα του γλωσσικού ιδιώματος των νέων;

-Αλλάζει το ύφος του διαλόγου με την απαλοιφή των όρων του γλωσσικού κώδικα των νέων και την αντικατάστασή τους από τη δόκιμη ερμηνεία τους;

 















2ο Φύλλο εργασίας.

Να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα και να διαβάσετε  από το άρθρο του Γιάννη Ανδρουτσόπουλου «Η γλώσσα των νέων»  το κείμενο με τίτλο «Κοινωνικά χαρακτηριστικά». Στη συνέχεια να εισάγεται στον πίνακα και να κατηγοριοποιήσετε τα αίτια που ωθούν τους νέους στην αξιοποίηση ενός ιδιαίτερου γλωσσικού κώδικα.

Κοινωνιολογικά αίτια

Ψυχολογικά αίτια

Επικοινωνιακά αίτια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




3ο Φύλλο εργασίας

Να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.komvos.edu.gr και από το κάθετο μενού πλοήγησης να επιλέξετε Γλώσσα: Θεωρία-Διδασκαλία. Στη συνέχεια επιλέξτε: ΟδηγόςΠεριεχόμενα Β. Γλώσσα και Κοινωνία 9.Η γλώσσα των νέων. Να διαβάσετε από το άρθρο του Γ. Ανδριτσόπουλου τους τρόπους δημιουργίας και ανανέωσης του νεανικού λεξιλογίου. Στη συνέχεια να εισάγετε στον επεξεργαστή κειμένου έναν πίνακα στον οποίο θα περιλαμβάνονται οι τέσσερις βασικοί τρόποι δημιουργίας του νεανικού λεξιλογίου και θα δίνονται δικά σας παραδείγματα για καθένα τους.

https://www.greek-language.gr/greekLang/studies/guide/thema_b9/index.html


Τρόποι Δημιουργίας και ανανέωσης του νεανικού λεξιλογίου

Αλλαγή σημασίας

Δανεισμός

Επιλογές προτύπων σχηματισμού λέξεων

Τροποποίηση λέξεων χωρίς αλλαγή της βασικής τους σημασίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4ο Φύλλο εργασίας





 

 

Προσέξτε το υλικό των εικόνων και των μηνυμάτων τους. Έπειτα επιλέξτε τον κειμενογράφο για να απαντήσετε στις εξής ερωτήσεις:

-Ποιο μέσο αξιοποιούν τα κείμενα για να μεταδώσουν το μήνυμά τους;

-Διαφοροποιείται η χρήση της γλώσσας και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

-Αναζητήστε στο διαδίκτυο εικόνες από: διαφημιστικά μηνύματα, γκράφιτι, προσκλήσεις και αντιγράψτε τις στον κειμενογράφο. Έπειτα προσθέστε το σχολιασμό σας για να αποδώσετε την ταυτότητα του κάθε κειμένου: Πομπός, Δέκτης, Μέσο, Μήνυμα, Γλωσσική έκφραση,Ύφος.






5ο Φύλλο εργασίας

Επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση :

http://www.netschoolbook.gr/grlialios.html για να διαβάσετε το άρθρο του Γιώργου Λιάλιου «Ομιλείτε Greeklish ή Ελληνικά» και να απαντήσετε στον επεξεργαστή κειμένου στο ερώτημα:

-Τι είναι τα Greeklish.

Επιλέξτε στη διεύθυνση: http://www.netschoolbook.gr/grmessage.html

το άρθρο της Λαμπρινής Σταμάτη «Sou stelno ena minima» και μελετήστε τα ποσοστά των ερωτηθέντων χρηστών email για την αισθητική των Greeklish και τη δυσκολία τους.

Να  δημιουργήσετε στο Microsoft Excell  γραφήματα (σε μορφή πίτας ή στηλών) με τρισδιάστατη απεικόνιση που να περιέχουν  τα στοιχεία του άρθρου.

















6ο Φύλλο εργασίας

“Μira cachi chie adidhichi, tiragnismeni mira/ pia pathi apo ton Εrota, pies prichies dhen epira?… Sti dohudepsi chie ci caimus micri perrisa ebica/ c’ agapis ola ta caca chie pedhomes m’ eurica”…

“Tha ertheis gia tsipoura?afou den trow psari re man pame gia kana soublaki”

“Elpizo na diavazis akoma to email sou...,ALIMONON, ksekollame potes apo th mhxanh mas gia na ksekollhsoume kai tvra?”

“Ti travame emeis oi xoreftries gia to kalon enos programmatos, legv!

Egv den kserei tipotis, exei diavasma ki exei bourinia.”

Αφού διαβάσετε τα κείμενα να τα μεταγράψετε στον κειμενογράφο με το ελληνικό αλφάβητο. Επίσης να σχολιάσετε το περιεχόμενο του μηνύματος κάθε κειμένου και να προσδιορίσετε ποιος είναι ο πομπός του μηνύματος, το περιεχόμενο και ο δέκτης στον οποίο απευθύνονται.( για το πρώτο μήνυμα μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση:


https://www.tanea.gr/2010/06/02/lifearts/culture/i-erwfili-iloyse-se-greekglish/




7ο Φύλλο εργασίας

Αφού κάνετε τη σχετική αναζήτηση από το διαδίκτυο,  να δημιουργήσετε ένα δικό σας κείμενο  που να περιέχει στοιχεία που θεωρείτε σημαντικά για τη χρήση των greeklish από τους νέους.

Αξιοποιήστε και τον ακόλουθο σύνδεσμο : http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/7010