Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΛΟΓΟΣ" - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

 

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ -ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ σελ/ 116-117)

Άσκηση 1- ομάδα 1η

 Μεταβείτε στο  στο Ηλεκτρονικό Λεξικό του Μ.Τριανταφυλλίδη: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/index.html και αναζητήστε τις σημασίες των λέξεων που σας δίνονται να συμπληρώσετε στα κενά της άσκησης, χρησιμοποιήστε και την «αναζήτηση στο σώμα των λημμάτων» για να κατανοήσετε καλύτερα τη σημασία τους και στη συνέχεια συμπληρώστε τα κενά των φράσεων.

Άσκηση 2- ομάδα 2η

Απαντήστε στα ζητούμενα της άσκησης με τη χρήση   του αντίστροφου λεξικού των Αναστασιάδη-Συμεωνίδη

 (http://www.greek- language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/reverse/index.html

Στη συνέχεια επιλέξτε έξι λέξεις που δεν γνωρίζετε τη σημασία τους, βρείτε τον ορισμό τους από το Ηλεκτρονικό Λεξικό του Τριανταφυλλίδη και δημιουργήστε ένα κουίζ αντιστοίχισης των λέξεων αυτών και των σημασιών τους. Να επιλέξετε λέξεις με περισσότερες από μία σημασίες.

Άσκηση 3- ομάδα 3η

Αναζητήστε τη σημασία των λέξεων στο  στο Ηλεκτρονικό Λεξικό του Μ.Τριανταφυλλίδη: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/index.html

και με την επιλογή «σε σώματα κειμένων». Έπειτα φτιάξτε φράσεις με τις λέξεις αυτές.

Άσκηση 4- ομάδα 4η

Χρησιμοποιήστε το αντίστροφου λεξικού των Αναστασιάδη-Συμεωνίδη

 (http://www.greek- language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/reverse/index.html

για αναζήτηση με τις καταλήξεις «λογος». «μυθος», «λογας» και «αδης». Από τις επιλογές που εμφανίζονται επιχειρήστε να αντιστοιχίσετε την κατάλληλη για τους ορισμούς που σας δίνει η άσκηση. Ελέγξτε την ορθότητα των επιλογών με το λεξικό του Τριανταφυλλίδη.

Άσκηση 5- ομάδα 5η

Χρησιμοποιήστε το Ηλεκτρονικό Λεξικό του Μ.Τριανταφυλλίδη: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/index.html για τις λέξεις της άσκησης και βρείτε και τις αντίθετες σημασίες. Αναζητήστε τις σημασίες και στην παράλληλη αναζήτηση σε σώματα κειμένω / ολόκληρη πρόταση. Μετά από την πρώτη προσέγγιση μεταβείτε και στην σύνθετη αναζήτηση, αλλάζοντας επίπεδο ύφους ή  χρήσης  συγκεντρώνοντας για κάποιες από τις λέξεις παράλληλες/εναλλακτικές  σημασίες,

Άσκηση 7- ομάδα 7η

Χρησιμοποιήστε το Ηλεκτρονικό Λεξικό του Μ.Τριανταφυλλίδη: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/index.html και την «παράλληλη αναζήτηση και στο σώμα κειμένων» και εστιάστε στα απαοτελέσματα φράσεων (ΦΡ)